sunnuntai 19. huhtikuuta 2020

Laura Lindstedt: Ystäväni Natalia - Ristiriitainen Finlandia-voittaja jatkaa tinkimättömällä linjalla








Laura Lindstedt : Ystäväni Natalia
Teos, 2019
240 sivua



Lyhyesti tiivistettynä kirjan tarina koostuu siitä, että "Natalia" saapuu terapeutin vastaanotolle keskustelemaan seksielämänsä ongelmista. Natalia on yliseksuaalinen, nymfomaani. Kaikki alkoi 7-vuotiaana löydetystä eroottisesta sarjakuvasta, joka sai Natalian aloittamaan seksuaalisen fantasioinnin.

Lyhyestä "juonikuviosta" huolimatta Laura Lindstedt kirjoittaa jälleen monitahoisen ja -tasoisen teoksen, joka jättää lukijan pohtimaan lukemaansa. Ystäväni Natalia on Lindstedtin kolmas romaani, ja niistä jokainen haastaa lukijaa ja aiheuttaa voimakkaita tunteita. Hänen edellinen teoksensa, Oneiron, voitti Finlandia-palkinnon vuonna 2015 ja herätti tunteita laidasta laitaan. Finlandia-palkinto on tietysti huikea kunnianosoitus itsessään, mutta kun samalla kriitikot kehuvat sitä "täydellisyyttä hipovaksi romaaniksi" tai "kiistatta yhdeksi parhaiten kirjoitetuista romaaneista Suomessa", on selvää että Laura Lindstedt on todella taitava kirjoittaja. Ristiriitaisuutta tuli esiin maallikkolukijoiden riveistä, kertoipa eräs silloinen asiakkaani kirjakaupassa Oneironin olevan "hirveintä paskaa mitä olen koskaan lukenut". Oneironia syyteltiin myös mm. kulttuurisesta omimisesta ja kirjailija Lindstedt itse herätti myös valtavasti huomiota yhteiskuntakriittisellä puheenvuorollaan Finlandia-seremoniassa.

Myös Ystäväni Natalia on suorapuheinen ja raflaava, ristiriitaisia tunteita herättävä, mutta ennen kaikkea siitä huokuu Lindstedtin taito kirjoittaa tinkimättömästi oman taiteellisen visionsa mukaisesti. Hän on kirjailijoiden jazz-taituri, joka on kiistatta teknisten ja teoreettisten taitojensa perusteella alansa huipputekijöitä, mutta joka ei taiteellisen tinkimättömyytensä vuoksi tule ehkä koskaan olemaan populaaria valtavirtaa. Eikä haluakaan olla! Lindstedt ei ole niitä kirjailijoita, joilta tulee uusi kirja joka vuosi samaan aikaan. Ystäväni Natalia ilmestyi neljä vuotta Oneironin jälkeen, ja sitäkin on pidettävä hänelle poikkeuksellisen nopeana prosessina. Tämäkin kirja on tarkkaan ja viimeistä piirtoa myöten viimeistelty teos, kokonaisuus.

Ystäväni Natalia Lindstedtille tyypilliseen tapaa hyvin feministinen kirja, mutta takertuu myös tarinoihin ja vallankäyttöön, sekä leikittelee päähenkilön roolilla. Kertooko kirja enemmän Nataliasta vai kertoja-terapeutista? Terapeutin näkökulmasta Natalia ongelmineen on jonkinlainen kruunu hänen urallaan, keino päästä osoittamaan oman teoriansa todeksi. Terapeutista saa kaiken lisäksi hyvin itseriittoisen ja omahyväisen kuvan. En ole henkilökohtaisesti, ainakaan toistaiseksi, käynyt terapiassa, mutta itselleni tuli tunne, että tämän terapeutin kanssa keskusteluni jäisivät varsin lyhyiksi.

Kirjaksi, jossa puhutaan niin paljon seksistä ja halusta, Ystäväni Natalia on varsin epäeroottinen, ainakin minun mielestäni. Minulle jäikin jotenkin samankaltainen tunne, kuin Pajtim Statovcin kirjojen kohdalla. Siinä missä Statovcin kirjojen kohdalla jään useimmiten miettimään miksi homomies kirjoittaa homoseksuaalisuudesta niin rujolla tavalla, Lindstedtin kohdalla ihmettelen miksi naisen halua ja seksuaalisuutta esiintuova kirjailija tekee sen jopa jossain määrin luotaan työntävällä tavalla. Vai onko ajatteluni vain niin patriarkaatin muokkaama, että Lindstedt nimenomaan herättelee huomaamaan eron ennalta opitun aiheuttamaan odotukseen?

Lyhyesti tiivistettynä Laura Lindstedt on selkeästi yksi maamme taitavimmista kirjoittajista, mutta jonka usko taiteen puhuttelevuuteen viihteellisyyden sijasta, pitää hänet enemmän kriitikoiden, kuin myyntilistojen ja kansan suosikkina.

************************************
Ystäväni Natalia luettu e-kirjana

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Joel Haahtela - Hengittämisen taito

  Joel Haahtela : Hengittämisen taito Otava, 2020 176 sivua Kun suomalais-kreikkalainen Konstantinos oli 10-vuotias, hänen vanhempansa erosi...